Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010




Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Ένα αριστούργημα του Τσίλλερ που καταρρέει...


Λυπεί και ταυτόχρονα ανησυχεί και εξοργίζει όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες η επί δεκαπέντε χρόνια ετοιμόρροπη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ενοριακός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο. Ο μεγάλος σεισμός της 15ης Ιουνίου του 1995, ως γνωστόν, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο ναό κι έκτοτε παραμένει αφημένος στο έλεος του Θεού. Η ήδη βεβαρημένη κατάσταση καθίσταται ολοένα και επικινδυνότερη εξ αιτίας της έντονης σεισμικότητας της περιοχής. Το μόνο έργο που ολοκληρώθηκε ήταν η τοποθέτηση υποστυλωμάτων κι έκτοτε διακόπηκαν όλες οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης του μνημείου με βάση τις ογκώδεις μελέτες (του κ. Παναγιώτη Καρύδη και της κας Αναστασίας Σαλή) λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης και άλλων επιπλοκών. Οι ευθύνες πολλές και μεγάλες. Και διερωτάται ο καθένας τι κάνουν τέλος πάντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο κύριος Δήμαρχος, οι τόσοι βουλευτές που εκλέγει ο νομός. Με την αδράνεια και την ολιγωρία τους συμβάλλουν άθελά τους στην καταστροφή ενός σπουδαίου μνημείου του Αιγίου, τη στιγμή που επιστήμη και τεχνολογία έχουν προχωρήσει τόσο που κάνουν θαύματα.


Τα Εισόδια, έργο του διαπρεπούς Γερμανού αρχιτέκτονα του νεοκλασικισμού Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller, Oberlössnitz Σαξωνίας 1837- Αθήνα 1923), κτίσμα του 1894, είναι ένα αριστοτεχνικό κράμα ρωμανικού, βυζαντινού και αναγεννησιακού ρυθμού, ιδιαιτέρως σπάνιο και πρωτότυπο για τα ελληνορθόδοξα δεδομένα και ομολογουμένως μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο έργο του γλύπτη Δημητρίου Περάκη (1893-1965) με τις δυτικότροπες εικόνες.

Επιβάλλεται λοιπόν για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η άμεση χρηματοδότηση της επισκευής του Ναού των Εισοδίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι σαν δείγμα θρησκευτικότητας, αλλά καλλιτεχνικής ευαισθησίας και σεβασμού απέναντι στα μνημεία του παρελθόντος. Η ενδεχόμενη απώλεια αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος θα αποτελέσει όνειδος για τους Αιγιώτες.


Φωτογραφίες:

Τα Εισόδια όπως κατάντησαν σήμερα. Eτοιμόρροπα από το 1995 !





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου